Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.12.2007, Milan Šurkala, aktualita
Třetí verze internetového prohlížeče FireFox je napjatě očekávána. FireFox 2 příliš neřešil problémy prvních verzí spočívajících v náročnosti na paměť (resp. ve velmi špatné práci s ní) a jen na českém webu Mozilly bylo spoustu témat ve...
randomofamber | 23.12.20070:53
Nechápu, kde se autor dobral informace, že FF2 odrazoval. Už samo jeho vyjádření, že určitá skupina uživatelů ve fórech řešila jak získat původní vzhled, je důkazem, že naopak FF2 byl přijat s očekáváním. Uživatelé byli tak dychtiví, že nečekali až případné problémy přejdou a aplikaci instalovali i s rizikem, že jim něco nebude fungovat ­(...třeba původní vzhled, který lze samozřejmě nastavit.­). Osobně si myslím, že IE7 zcela v pořádku převzal úspěšné funkce z jiných prohlížečů ­(Opera, FF­), ale jsou tam detaily, které se mě nelíbí a kvůli kterým zůstávám u FF.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4989) | 23.12.200715:59
Firefox 2 byl jistě očekáván. Nicméně pořád má problémy se správou paměti. Osobně jsem delší dobu zůstával u verze 1.5, neboť se mi nechtělo řešit upravování verze 2.0 na funkčnost, na kterou jsem byl u 1.5 zvyklý a kvůli čemu vůbec Firefox používám. Samozřejmě, tato úprava je záležitost tak na dvě tři minuty.
IE7 má úspěch kvůli tomu, že je distibuován přes automatické aktualizace, nemálo uživatelů se k IE po vydání sedmičky vrátilo. Vím, že tato statistika není úplně relevantní vzhledem k malému počtu prohlédnutí, ale například na mých www stránkách začíná IE opět výrazně převažovat nad Firefoxem ­(ještě tak před půl rokem měl Firefox mírně navrch­).
Přiznávám, že formulace ­"odrazoval­" byla zvolena asi trochu nešikovně, zkusím s tím něco udělat.
Odpovědět0  0
ptomes | 23.12.200717:55
Nejsem si jistý, zda by zpravodajství o webových prohlížečíh měl na Svethardware přinášet člověk, který nechtěl řešit úpravu funkčnosti F2 aby byla stejná jako u předchozí verze ­(přičemž drtivá většina lidí změny uvítala a ostatní si to mohli snadno změnit ­- rychleji, než trvalo napsání třeba i takové výhrady do títo diskuse­). To je absudní.

Podobně absurdní je argumentace jednou malou statistikou v kontrastu s těmi, které reprezentativně vypovídají o chování uživatelů na webech v ČR i v Evropě ­(na základě tisíců webů a milionů návštěvníků denně­):
http:­/­/www.iinfo.cz­/tiskove­-centrum­/tiskove­-zpravy­/navrcholu­-prohlizece­-2007­/
http:­/­/www.toplist.cz­/stat­/?a=history&type=1
http:­/­/www.rankings.cz­/index.php?page=Ranks:RanksPage&stat=22|OW
http:­/­/www.xitimonitor.com­/en­-us­/browsers­-barometer­/firefox­-september­-2007­/index­-1­-2­-3­-110.html

Nezlobte se na mně, ale vaše příspěvky na tomto serveru nemají co dělat, protože k nim nejste kompetentní.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4989) | 23.12.200719:08
Můj předchozí příspěvek jsou mé osobní skušenosti a nikoli to, co považuju za obecnou pravdu. FF2 bohužel nebyla taková bomba jakou být mohla, předně neřešila některé problémy verzí předchozích. Přiznávám, že původní formulace byla nešikovná, ale nutno říct, že FF2 už nijak výrazně podíl Firefoxu nezvyšovala, ostatně tři ze čtyř grafů naznačují pouze mírný pozvolný vzestup. Co se týče mé statistiky, rovněž jsem uváděl, že to je pouze a jen má zkušenost s mými stránkami a nepovažuji ji za směrodatnou, tak vůbec nechápu proč mi ji sem předhazujete. Vše co jsem chtěl říct, bylo to, že FF2 nepřinesla takové změna, kdežto od FF3 můžeme čekat více znatelných vylepšení ­(osobně uvítám mezi jinými zejména lepší download manager­). Původní nešikovnou formulaci jsem již opravil a myslím, že nynější již nijak nekoliduje se skutečností.
Odpovědět0  0
housenka | 24.12.200711:10
No právě, IE7 se automaticky stahuje jako ­"kritická aktualizace­", takže kdo to nechá na ­"defaultu­", se mu nainstaluje, aniž by třeba chtěl ­(je to ­"kritická­" aktualizace, u který zatrhávám ­"nestahovat a neupozorňovat­", protože když jsem to jednou stáhnul a nainstaloval, přinesla víc problémů než užitku a nešla úplně hladce odinstalovat ­- nemoh jsem to dostat ze systému a manuální výmaz trochu nabořil wokna, nakonec jsem i díky tomu přeinstalovával systém­) :)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4989) | 24.12.200711:48
Třeba u nás doma se IE7 nesetkal vůbec s dobrým ohlasem, kdežto ve škole vidím, že někteří lidé používající Firefox či Operu se vrátili k IE. Není jich mnoho, ale jsou. Co se týče odinstalace, tak zde bych chtěl Microsoft právě naopak pochválit, neboť odinstalace je až opravdu docela jednoduchá. Jen to chce restart.
Odpovědět0  0
ptomes | 22.12.200721:09
Nechápu, že redakce nechá psát zavádějící články lidem, kteří nejsou způsobilí k tomu je psát. Jak jinak si vysvětlit takový paskvil, který uvádí třeba to, že Firefox 2 uživatele odrazoval, když na něj během necelých tří měsíců přešla většina uživatelů předhcozích verzích a spoustu nových uživatelů si získal? Pro doplnění informací autora stojí za to uvést, že Firefox 2 v ČR i v Evropě stále používá výrazně více uživatelů než Internet Explorer 7, přestože byly vydány s odstupem necelého týdne loni v říjnu. Podíl Firefoxu vytrvale roste ­- nejvíce ze všech prohlížečů, podíl Internet Exploreru dlouhodobě klesá.

A stylistická úroveň článku, který dělá ze čtenářů blbce a ve dvou větách po sobě opakuje přítomnost antivirové ochrany ve správci stahování ­(jak se mimochodem správně v české verzi jmenuje již mnoho let a pod tímto označením je přístupný statisícům uživatelů v ČR­), je přímo otřesná.
Odpovědět0  0
Burney (50) | 22.12.200718:00
Firefox 2 odrazoval? .. mno pokud preferujete zbytečně malované a funkčně zbytečné skiny před větší bezpečností, pak možná..
IE7 a slušný úspěch? .. kdyby nebyl uživatelům vnucován přes automatické aktualizace, tak si ho BFUčka nestáhnou a používaj IE6 a zkušení používaj stejně FF nebo Operu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.